Sejarah Komputer – Komputer Pertama Word

Sejarah Komputer – Komputer Pertama Word

Sejarah Komputer – Komputer Pertama Word, Pengganti ENIAC dibina dengan penyimpanan program yang berdasarkan konsep matematikawan Hungary-Amerika John von Neumann. Arahan disimpan dalam ingatan yang dipanggil, yang membebaskan komputer daripada batasan kelajuan pembaca pita kertas semasa pelaksanaan dan dibenarkan menyelesaikan masalah tanpa perlu menyambung semula ke komputer. (Sejarah Komputer – Komputer Pertama Perkataan)

Sejarah Komputer – Komputer Pertama Word

Pada akhir 1950-an, penggunaan transistor di komputer menandakan kemunculan elemen logik yang lebih kecil, lebih pantas dan lebih serba boleh daripada mesin dengan injap yang dibenarkan. Oleh kerana transistor menggunakan tenaga yang kurang dan mempunyai jangka hayat yang lebih lama, pembangunan mereka adalah disebabkan kelahiran mesin yang lebih sempurna, yang dipanggil komputer generasi kedua atau komputer. Komponen menjadi lebih kecil, serta ruang antara mereka, supaya pembuatan sistem lebih murah.

Litar bersepadu

Pada penghujung tahun 1960-an, litar bersepadu (CI) muncul, yang memungkinkan untuk menghasilkan beberapa transistor dalam satu substrat silikon di mana kabel-kabel yang bersambung dikimpal. Litar bersepadu membenarkan penurunan harga, saiz dan kesilapan yang seterusnya. Mikropemproses menjadi kenyataan pada pertengahan 1970-an, dengan pengenalan litar integrasi berskala besar (LSI, akronim untuk Skala Besar Bersepadu) dan, kemudian, dengan litar integrasi berskala besar (VLSI, akronim untuk Skala Bersepadu Sangat Besar ), dengan beberapa ribu transistor yang saling terhubung dikimpal pada substrat silikon tunggal. (Sejarah Komputer – Komputer Pertama Perkataan)

SEJARAH KOMPUTER

Dari Abacus untuk menumbuk kad

THE ABACUS; Ia mungkin peranti perakaunan mekanikal pertama yang wujud. Ia telah dianggarkan bahawa ia berasal sekurang-kurangnya 5000 tahun yang lalu dan keberkesanannya telah menjadi ujian masa.

Checkout Also these;-

PASCALINA; Pencipta dan pelukis Leonardo Da Vencí (1452-1519) mengesan idea untuk penambah mekanikal. Abad satu setengah kemudian, ahli falsafah Perancis dan matematikawan Balicé Pascal (1623-1662) akhirnya mencipta dan membina penambah mekanikal pertama. Ia dipanggil Pascalina dan ia berfungsi sebagai mesin berdasarkan gear dan roda. Walaupun Pascal telah ditinggikan di seluruh Eropah kerana pencapaiannya, Pascalina, adalah kegagalan kewangan yang tidak dapat dipisahkan, kerana pada waktu itu, ia lebih mahal daripada tenaga manusia untuk pengiraan artimis.

KEMUNGKINAN BABBAGA, Charles Babbage (1793-1871), profesor Inggeris dan profesor Cambridge, boleh mempercepatkan perkembangan komputer jika dia dan minda sainsnya dilahirkan 100 tahun kemudian. Beliau telah meningkatkan keadaan perkakasan pengkomputeran dengan mencipta “mesin perbezaan”, yang mampu mengira jadual matematik. Pada tahun 1834, ketika dia bekerja pada pendahuluan mesin perbezaan, Babbage menganggap gagasan “mesin analisis”.

Intinya, ini adalah komputer tujuan umum. Menurut reka bentuknya, mesin analisis Babbage dapat menambah, menolak, membiak dan membahagikan urutan secara automatik pada kadar 60 sums per minit. Reka bentuk ini memerlukan beribu-ribu gear dan mekanisme yang akan merangkumi kawasan padang bola sepak dan perlu didorong oleh lokomotif. Para skeptis memberinya kegilaan Babbage kegilaan. Charles Babbage bekerja di mesin analitinya sehingga kematiannya.

Pukulan terperinci Babbage menerangkan ciri-ciri yang kini dimasukkan dalam komputer elektronik moden. Jika Babbage pernah hidup dalam era teknologi elektronik dan bahagian-bahagian ketepatan, dia akan maju kelahiran komputer elektronik selama beberapa dekad. Ironisnya, karyanya telah dilupakan sehingga beberapa pelopor dalam pembangunan komputer elektronik sepenuhnya mengabaikan konsep memori, pencetak, kad punch dan kawalan urutan program.

KAD YANG DIPERLUKAN

Tenun tenun yang dicipta pada tahun 1801 oleh orang Perancis, Joseph-Marie Jackard (1753-1834), yang masih digunakan hari ini, dikawal oleh kad-kad punch. Mesin tenun Jackard beroperasi seperti berikut: kad kad secara strategik ditumbuk dan diatur dalam urutan tertentu untuk menunjukkan reka bentuk kain tertentu. Charles Babbage ingin menggunakan konsep Jackard’s punched card dalam enjin analitiknya. Pada tahun 1843 Lady Ada Augusta Lovelace mencadangkan idea bahawa kad punch dapat disesuaikan dengan cara yang membolehkan enjin Babbage mengulangi operasi tertentu. Oleh sebab cadangan ini, beberapa orang menganggap Lady Lovelace sebagai programmer pertama. (Sejarah Komputer – Komputer Pertama Perkataan)

Haseeb1212

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *