Bagaimana Meningkatkan CPC Adsense

Bagaimana Meningkatkan CPC Adsense

Terdapat banyak cara mengoptimumkan Adsense yang meningkatkan kadar CPC (‘Kos Per Klik’). Jika laman web anda mendapat trafik yang baik tetapi pendapatan Adsense masih rendah maka kami akan membantu anda melalui artikel ini untuk meningkatkan CPC Adsense dan pendapatan Adsense secara keseluruhan.

Apakah CPC dalam Adsense?

Pertama, anda perlu tahu apakah bpk Adsense dan bagaimana pendapatan Adsense anda bergantung pada bpk.

Kos setiap klik (CPC) ialah jumlah yang dijana setiap kali pengguna mengklik pada iklan di tapak anda. CPC kebanyakannya bergantung kepada pengiklan; sesetengah pengiklan boleh membayar lebih banyak wang per klik berdasarkan apa yang mereka paparkan.

Dalam Adsense pada umumnya, kebanyakan penerbit Adsense lebih banyak bercakap mengenai CTR (‘Klik Melalui Kadar’) dan kurang pada CPC. Terdapat juga banyak perkara yang boleh anda ikuti untuk meningkatkan RKT anda tetapi pertama-tama fokuskan pada bagaimana anda boleh menarik iklan ke tapak anda dengan CPC tertinggi.

1. Niche Blog Menguntungkan:

Bahagian yang paling penting dalam blogging adalah memilih niche tepat untuk blog atau laman web baru anda.

Iklan paparan Google Adsense dengan bpk tinggi di laman web tersebut dengan niche blog yang menguntungkan.

Jadi memilih niche blog yang menguntungkan yang berpotensi berpotensi tinggi dan menulis artikel di bawah niche itu adalah langkah pertama yang perlu untuk meningkatkan CPC Adsense.

Berikut ialah senarai niche blog yang memberikan anda iklan bpk tinggi di Adsense.

Insurans
Alat
Cryptocurrency
Perbankan
Blogging & SEO
Kesihatan & Kecergasan
Kereta
Hartanah
Perjalanan
Cara hidup
Buat Wang Dalam Talian
Baca: 10 Blog Niches yang Menguntungkan pada tahun 2020

2. Kandungan

Faktor kedua yang mungkin mempengaruhi CPC Adsense anda ialah kualiti kandungan.

Kandungan yang berkualiti tinggi harus unik dan memberi pengunjung pengalaman yang baik. Pemahaman yang lebih baik mengenai keperluan dan pertanyaan penonton anda boleh membawa anda untuk menghasilkan kandungan yang berkualiti.

Kandungan dengan kualiti juga disukai oleh enjin carian. Oleh itu, blog dengan kandungan berkualiti dan lalu lintas yang baik pasti memastikan kadar Adsense CPC yang lebih tinggi.

Baca: 14 Cara Meningkatkan Trafik Blog pada tahun 2020

3. Pemilihan Kata Kunci Tinggi CPC Tinggi

Kata kunci mempunyai nilai bukan sahaja dalam SEO tetapi juga Adsense.

Iklan diletakkan pada halaman atau jawatan berdasarkan pandangan Google Algoritma pada kandungan halaman tersebut. Oleh itu, memilih kata kunci CPC tinggi dan merancang keseluruhan kandungan sekitar kata kunci tertentu adalah penting untuk meningkatkan CPC Adsense.

Katakan Smith adalah pengiklan yang membayar lebih banyak wang per klik. Dia menjual perabot dapur dan menargetkan orang yang mencari “perabot dapur”. Jadi sekarang Google Adsense memaparkan iklan Smith pada halaman-halaman yang meliputi kandungan yang berkaitan dengan “perabot dapur”.

Apabila anda memulakan penyelidikan kata kunci pastikan anda menggunakan Google Adwords.

4. Baki Ad Block Number dengan Content-Length

Google membolehkan anda meletakkan tiga blok Adsense di halaman atau pos anda. Jika jawatan blog anda tidak mempunyai panjang kandungan yang mencukupi maka mengurangkan blok iklan pada siaran anda.

Sekiranya kandungan anda tidak mencukupi dan tidak memberikan pengunjung pengalaman yang baik maka anda mungkin mendapati iklan yang tidak relevan pada siaran anda. Iklan tidak relevan seperti itu akan mengurangkan bpk Adsense anda.

Oleh itu, perlu menumpukan pada mereka bentuk kandungan berkualiti dengan panjang kandungan yang seimbang dan blok iklan.

5. Penempatan Iklan

Pendapatan Adsense anda berkadar terus dengan peletakan iklan di blog anda sehingga meletakkan iklan di lokasi yang betul adalah perlu untuk meningkatkan CPC Adsense.

Penempatan Iklan untuk Meningkatkan CPC Adsense
Untuk hasil yang lebih baik, anda boleh meletakkan 2 iklan di dalam blog anda dan 1 di luar jawatan (seperti sidebar kanan). Letakkan blok iklan saiz 336 * 280 persegi tepat di bawah perenggan pertama atau kedua dan letakkan iklan kedua 468 * 60 di antara catatan blog.

Jika kualiti kandungan anda bagus dan penglibatan juga tinggi maka letakkan iklan di bahagian bawah halaman.

Jika anda seorang blogger profesional maka anda bebas mengoptimumkan dan meletakkan iklan maksimum berdasarkan panjang kandungan anda.

6. Negara

Salah satu faktor terpenting yang mempengaruhi bpk Adsense adalah dari mana negara blog anda menerima lalu lintas.

Sekiranya pengunjung dari USA klik pada iklan boleh membayar anda sehingga $ 2 atau $ 3 tetapi pelawat dari negara seperti Nepal dan India klik pada iklan yang sama boleh membayar Anda hanya 10 hingga 20 sen per klik.

Oleh itu, senantiasa reka bentuk blog dan kandungan anda dalam bahasa Inggeris yang menargetkan khalayak Amerika Syarikat dan negara berbahasa Inggeris yang lain.

7. Gunakan Saluran Adsense untuk Meningkatkan CPC Adsense

Ujian dengan saluran Adsense tersuai membolehkan anda membuat CPC dan RKP blok iklan individu. Dengan ujian ini, anda boleh mengukur dan menganalisis prestasi setiap saluran. Kemudian reka bentuk strategi Adsense untuk halaman web anda berdasarkan hasil ujian.

Anda boleh memadam mana-mana blok iklan yang mempunyai prestasi rendah semasa tempoh ujian.

8. Format Iklan Teks dan Imej

Dayakan jenis iklan teks dan imej untuk meningkatkan CPC Adsense. Biasanya, iklan imej kurang disukai oleh kebanyakan penerbit kerana kurang bpk.

Tetapi saya cadangkan anda untuk membolehkan jenis Iklan imej untuk semua unit iklan kerana iklan imej juga boleh meningkatkan pendapatan Adsense dengan RKPT yang lebih baik berdasarkan niche dan kandungan blog.

9. Nama Domain

Nama domain laman web anda juga mempengaruhi CPC Adsense. Nama domain memberitahu semua tentang niche, kata kunci dan kandungan laman web anda. Jadi memilih nama domain mengenai niche blog anda adalah perlu untuk meningkatkan CPC Adsense.

10. Gunakan Tema Responsif
Laman web mesti responsif dan sesuai dengan peranti mudah alih kerana pengguna Internet dari peranti mudah alih semakin meningkat. Jika reka bentuk laman web anda tidak responsif maka iklan pada halaman web tidak akan dipaparkan dengan betul. Ini mengakibatkan kurang kesan iklan dan kadar bpk yang kurang.

Oleh itu, pastikan anda menggunakan tema atau templat responsif mesra mudah alih untuk tapak web anda.

Kesimpulan:

Jika anda mula mengikuti dan melaksanakan 10 tips ini di blog anda dan akaun Adsense maka anda pasti dapat meningkatkan kadar CPC dengan hasil yang lebih tinggi. Semasa melakukan penyelidikan kata kunci untuk artikel baru anda buat lajur tambahan untuk bpk setiap kata kunci.

Haseeb1212

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *