5G TECHNOLOGY | BERITA BAIK UNTUK PAKISTAN

5G TECHNOLOGY | BERITA BAIK UNTUK PAKISTAN

Teknologi 5G ialah teknologi rangkaian selular generasi kelima. Teknologi 5G menggunakan gelombang radio frekuensi tinggi yang merupakan teknologi spektrum milimeter. Ia akhirnya akan meningkatkan kelajuan data dan masa tindak balas rangkaian yang penting untuk permainan wayarles AR, VR dan kereta memandu sendiri.

Dianggarkan 90% daripada data 5G akan menjadi video manakala majoriti 10% akan menjadi data permainan AR, VR.

Teknologi 1G hingga 5G
1G Sebelum tahun 1991 teknologi penggunaan data pertama adalah 1G yang bermaksud generasi pertama.

2G (1991)
GSM (Global System for Mobile Communications) dan piawaian 2G dan 2.5G berkaitan, termasuk GPRS dan EDGE

2G berguna untuk tujuan “Texting” sahaja yang diperkenalkan pada tahun 1991.

3G (1998)

UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) dan standard 3G berkaitan, termasuk HSPA

3G berguna untuk “Texting” serta “Akses Internet”.

4G (2008)
LTE (Evolusi Jangka Panjang) dan piawaian 4G yang berkaitan, termasuk LTE Advanced dan LTE Advanced Pro.

4G berguna untuk “Texting”, “Akses Internet” dan “Video”.

5G (2019)
NR (Radio Baru) dan piawaian teknologi 5G berkaitan.

Sekarang teknologi 5G berguna untuk “Texting”, “Akses Internet”, “Ultra HD & Video 3D”, “Smart Homes” dan “Smart Transit System”.

3GPP (Projek Perkongsian Generasi Ketiga) adalah organisasi standard yang membangunkan protokol untuk telefon mudah alih. 3GPP memulakan kajian pada 5G NR pada tahun 2015.

Pembebasan spesifikasi pertama telah disediakan pada akhir tahun 2017 manakala standardisasi 3GPP sedang berlangsung. Industri telekomunikasi mudah alih telah pun memulakan usaha untuk melaksanakan infrastruktur yang mematuhi standard draf yang menghasilkan pelancaran yang berjaya pada tahun 2019.

Kini beberapa negara telah mengalami pengalaman teknologi 5G yang berjaya termasuk Pakistan, satu-satunya negara di Asia Selatan.

United Kingdom
Amerika Syarikat
Jerman
Pakistan
Principality of Monaco
Romania
Korea Selatan
Rusia
Republik San Marino
Taiwan
Uruguay
Argentina
Ireland
Itali 1
PENGALAMAN TEKNOLOGI 5G DI PAKISTAN
Syarikat telekom Cina Zong berjaya menguji perkhidmatan teknologi 5G di Pakistan. Zong menjadi syarikat pertama yang mengalami perkhidmatan teknologi 5G di Pakistan. Rangkaian 5G adalah 100 kali sambungan Internet mudah alih semasa 4G dan 10 kali lebih cepat daripada sambungan jalur lebar rumah.

BERITA BAIK UNTUK PAKISTAN
Pakistan menjadi Negara Asia Selatan Pertama untuk mengalami perkhidmatan teknologi 5G. Menurut butir-butirnya, Pakistan telah melintasi tonggak penting dalam dunia teknologi. Menurut kenyataan syarikat, pengalaman perkhidmatan teknologi 5G Zong akan menjadi tonggak penting dalam menyampaikan perkhidmatan Internet terpantas di masa hadapan.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa ujian perkhidmatan teknologi 5G telah dijalankan selama setahun yang lalu. Tahun lepas di Kongres Dunia Mudah Alih, Samsung memperkenalkan penghala rumah 5G dengan kelajuan 4 Gigabytes sesaat, membolehkan muat turun fail 50GB dalam masa dua minit dan fail 100GB dalam masa empat minit.

Pada Julai 2019, Pihak Berkuasa Telekomunikasi Pakistan meminta permohonan daripada syarikat selular untuk mengeluarkan lesen 5G secara percubaan. Para pegawai PTA mengatakan rangka kerja percubaan untuk perkhidmatan 5G telah dikembangkan di negara ini. Selepas mengkaji semula syarikat telekom, permintaan akan dihantar kepada Lembaga Peruntukan Kekerapan. Selepas itu lembaga akan melancarkan spektrum selama enam bulan secara percubaan.

Perlu juga diperhatikan bahawa lesen 3G dan 4G dikeluarkan di Pakistan pada tahun 2014 dan selepas itu sejumlah besar pengguna mula menggunakannya. Menurut laporan PTA, terdapat 440 juta orang di Pakistan yang kini menggunakan perkhidmatan 3G dan 4G. Sekarang Pakistan telah menjadi negara pertama di Asia Selatan untuk memiliki pengalaman perkhidmatan teknologi 5G yang berjaya. Zong kini sedang mengalami teknologi 5G dan teknologi ini tidak akan tersedia untuk kegunaan komersil.

Haseeb1212

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *